Appelkruimeltaart

Appelkruimeltaart

De appelkruimeltaart

De appelkruimeltaart is misschien niet zo populair als de normale appeltaart maar toch heeft bijna iedereen er wel eens een puntje van gegeten. De appelkruimeltaart wordt ook wel appelkruimelvlaai genoemd. Dit is voornamelijk in Limburg het geval. Maar meestal worden deze appelkruimeltaarten niet zelf gemaakt omdat iedereen denkt dat het moeilijk is om te maken. Ook wordt er vaak gedacht dat het heel veel werk is om een appelkruimeltaart te maken. Dit is echter niet zo en dit zullen we laten zien met ons recept van appeltaartbakken.com.

Misschien bent u zelf geen echte keukenprins(es) maar zelfs deze appelkruimeltaart moet u toch kunnen maken. Het oogt net iets luxer dan de standaard appeltaart of appelcake.

Deze appelkruimeltaart maken is overigens niet moeilijk, maar er zijn vanzelfsprekend nog veel meer recepten voor appeltaart

Ingredienten Appelkruimeltaart

  • Zelfrijzend bakmeel (250gr)
  • Witte basterdsuiker (250gr)
  • Boter (100gr)
  • Ei (1) & Eierdooiers (2)
  • Vanillesuiker (3 zakjes)
  • Zout (een klein snufje)
  • Appels (4)
  • Rozijnen (100gr)
  • Kristalsuiker (40gr)
  • Bloem (25gr)
  • Melk (250ml)
  • Kaneel
  • Hulpmiddel: Taartvorm van 24cm

Bereiding Appelkruimeltaart

Je begint met het aanzetten van de oven, deze wil je voorverwarmen op 200 graden. De rozijntjes kun je laten wellen in een kommetje met warm water.

Nu is het tijd om de appels te schillen (kleine stukjes). Doe deze in een kom en bestrooi de appels met vanillesuiker en kaneel. Laat dit even zo staan.

Meng voor de banketbakkersroom 2 eierdooiers, 2 zakjes vanillesuiker, kristalsuiker, bloem en een klein scheutje melk. Vermeng alles goed door elkaar en roer maar eens flink door deze kom heen.

De rest van de melk die je over hebt breng je in een pannetje aan de kook. Roer nu (terwijl de pan van het vuur is) het mengsel van eierdooiers erdoorheen. Zorg dat je weer goed roert en breng het opnieuw aan de kook. Kijk wel uit dat het niet gaat klonteren, dit wil je echt niet in je appelkruimeltaart. Laat het vervolgens weer afkoelen.

Meng het (zelfrijzend) bakmeel, 1 zakje vanillesuiker, zout, basterdsuiker en ei in een grote kom door elkaar. Voeg er boter aan toe en snij de boter in kleine stukjes. Je gaat zolang door totdat de boter echt goed verdeeld is en er kleine brokjes meel zijn ontstaan.

Vet de taartvorm in met boter. Verdeel 2/3e van het gemaakte deeg in de taartvorm. Zorg dat je het mengsel goed verdeelt over de bodem van de taartvorm. Maak ook een randje aan de bakvorm. Vervolgens giet je de room over het deeg heen en als laatste strooi je de appelvulling weer hier overheen. Als laatste strooi je het resterende deeg er overheen.

Nu kun je de appelkruimeltaart gaan bakken. Hij moet 1 uur gaar worden op 200 graden, of op stand 4-5. Kijk dat je taart na die tijd bruin is, dan weet je zeker dat hij goed is!