Boerenkool

Hollandse boerenkool maken

Het volgende lijstje heb je allemaal nodig als je dit Hollandse boerenkool gerecht wilt maken:

  • 1 kg aardappels (kruimig)
  • 600 g boerenkool (panklare)
  • 2 rookworsten (a 250 g)
  • 25 g boter of margarine
  • 1 el azijn
  • versgemalen peper

Het is hierbij aan te raden om een aardappelstamper klaar te zetten zodat je het geheel fijn kunt stampen als het klaar is.

Bereiding van boerenkool gerecht

Je begint met het boerenkool recept door alles klaar te leggen. Als je alles klaar hebt staan dan neem je de aardappels en deze ga je schillen. Vervolgens ga je ze wassen en ook in stukken snijden. Dan neem je de boerenkool en deze stop je in een grote pan en daar doe je de aardappels bij. Je voegt hierbij ongeveer 2 ½ dl water toe en een theelepel zout. Dan zet je alles op matig hoog vuur en dan dek je de aardappels en boerenkool af. Je laat het koken en dan zal de boerenkool in ongeveer tien munten slinken. Dan neem je de rookworsten en deze haal je alvast uit de verpakking en deze leg je op de aardappels. De boerenkool en de aardappels laat je dan nog 15 minuten zachtjes gaar koken. Dan haal je de rookworsten weer uit de pan en houd je warm onder een deksel. Je gaat vervolgens de aardappels en de boerenkool afgieten en het kookvocht moet je opvangen in een kom. Dan neem je de aardappelstamper en dan stamp je de aardappels en de boerenkool fijn. Je kunt dan boter en azijn toevoegen, dan roer je alles goed door elkaar. Als je aan het roeren bent kun je er nog een beetje kookvocht aan toevoegen zodat het smeuïg wordt. Je kunt dan blijven roeren en de stamppot nog even door laten warmen. Je kunt het geheel vervolgens op smaak brengen met zout, peper en als je dat lekker vindt een beetje azijn. Als dit klaar is kun je de boerenkoolstamppot opscheppen op vier borden. Dan snijd je de rookworst in plakjes en deze leg je op de boerenkool. Je kunt er eventueel ook wat piccalilly en mosterd bij nemen voor de smaak.

Tip bij dit boerenkool gerecht

Als je dit boerenkool gerecht gaat maken dan kun je ook kiezen voor prei en bacon. Dan neem je 4 plakken bacon en deze bak je knapperig in 25 gram boter. Je gaat dan vervolgens 300 gram panklare prei roerbakken in het bakvet. Dan meng je de prei met 10 fijn gehakte Amsterdamse uitjes en met twee eetlepels paprikasalade en mosterd door de stamppot. Aan het einde leg je de bacon er bij met de worst er op. Smakelijk eten!