Erwtensoep

Erwtensoep recept van spliterwten. Een lekker, ouderwets recept om zelf een goede pan snert op tafel te zetten. Helemaal niet moeilijk en super lekker!

Ingrediënten

  • 250 gram spliterwten, gele of groene spliterwten
  • 2,5 liter bouillon gemaakt van een blokje, of 2,5 liter water
  • 1 kleine winterwortel, in kleine stukjes gesneden
  • 2 aardappelen, geschild, gewassen en in stukjes gesneden
  • 200 gram mager rauw spek
  • 250 gram varkensvlees, bijvoorbeeld speklap of karbonade
  • wat verse kruiden naar smaak, bijvoorbeeld selderij, peterselie, tijm en/of een blaadje laurier
  • 1 rookworst, geweld (ongeveer 20 minuten goed doorwarmen in net niet kokend water)
  • zout en peper naar smaal
  • eventueel: roggebrood met boter

Erwtensoep van Spliterwten Recept

  • Was de spliterwten en zet deze de avond tevoren in de week, voor 8 tot 12 uur
  • Breng hierna de spliterwten in het weekwater of in bouillon aan de kook
  • Voeg de stukjes wortel, aardappel, het vlees en de verse kruiden hieraan toe
  • Schep als er schuim ontstaat, deze af met de schuimspaan
  • Laat de erwtensoep in ongeveer 2 uur goed gaar koken, roer de soep af en toe door
  • Neem hierna het vlees en de kruiden uit de soep
  • Snijd het varkensvlees in blokjes en verwijder de eventueel aanwezige botjes (en snijd het rauwe spek in plakjes voor later gebruik)
  • Schenk de bouillon af, door de groenten en de bouillon te scheiden
  • Druk hierna de groenten door een zeef of pureer deze in de keukenmachine (of met de staafmixer)
  • Verdun de groentepuree met de bouillon
  • Breng deze eventueel verder op smaak met wat zout en peper
  • Wel de rookworst en snijd deze in plakjes
  • Doe het varkensvlees terug in de erwtensoep en zo ook de plakjes worst
  • Warm de erwtensoep van spliterwten gemaakt nog even goed door en doe deze in soepkommen of diepe borden
  • Geef er roggebrood bij met boter en de gekookte plakjes spek