Erwtensoep recept van spliterwten. Een lekker, ouderwets recept om zelf een goede pan snert op tafel te zetten. Helemaal niet moeilijk en super lekker!
Ingrediënten
- 250 gram spliterwten, gele of groene spliterwten
- 2,5 liter bouillon gemaakt van een blokje, of 2,5 liter water
- 1 kleine winterwortel, in kleine stukjes gesneden
- 2 aardappelen, geschild, gewassen en in stukjes gesneden
- 200 gram mager rauw spek
- 250 gram varkensvlees, bijvoorbeeld speklap of karbonade
- wat verse kruiden naar smaak, bijvoorbeeld selderij, peterselie, tijm en/of een blaadje laurier
- 1 rookworst, geweld (ongeveer 20 minuten goed doorwarmen in net niet kokend water)
- zout en peper naar smaal
- eventueel: roggebrood met boter
Erwtensoep van Spliterwten Recept
- Was de spliterwten en zet deze de avond tevoren in de week, voor 8 tot 12 uur
- Breng hierna de spliterwten in het weekwater of in bouillon aan de kook
- Voeg de stukjes wortel, aardappel, het vlees en de verse kruiden hieraan toe
- Schep als er schuim ontstaat, deze af met de schuimspaan
- Laat de erwtensoep in ongeveer 2 uur goed gaar koken, roer de soep af en toe door
- Neem hierna het vlees en de kruiden uit de soep
- Snijd het varkensvlees in blokjes en verwijder de eventueel aanwezige botjes (en snijd het rauwe spek in plakjes voor later gebruik)
- Schenk de bouillon af, door de groenten en de bouillon te scheiden
- Druk hierna de groenten door een zeef of pureer deze in de keukenmachine (of met de staafmixer)
- Verdun de groentepuree met de bouillon
- Breng deze eventueel verder op smaak met wat zout en peper
- Wel de rookworst en snijd deze in plakjes
- Doe het varkensvlees terug in de erwtensoep en zo ook de plakjes worst
- Warm de erwtensoep van spliterwten gemaakt nog even goed door en doe deze in soepkommen of diepe borden
- Geef er roggebrood bij met boter en de gekookte plakjes spek