Gehaktbrood. Zoals je weet, hou ik van de oude gerechten, daarom hebben we de sectie “Oma’s recepten” gemaakt. Vandaag wil ik je een geweldig recept laten zien dat jong en oud inspireert: gehaktbrood
Voor dit recept heb je ook geen gietijzeren braadpan nodig, het brood gaat gewoon in de oven.
We beginnen met de ingrediënten:
Voor het gehaktbrood
* 600 gram hack half en half (en direct de belangrijkste opmerking: koop kwaliteit, biologisch is het minste met hack)
* 1,5 graanbroodjes van de vorige dag
* 1 ui
* 2 ingelegde komkommers (klein)
* 2 eieren maat S (kies hier alleen de beste)
* 1/2 citroen
* Pepermix, zout, paprika
* Boter
* Verse peterselie (ongeveer 1/2 bosje)
VOOR DE SAUS:
* 300 ml slagroom
* 3 el crème fraîche
* 300 ml runderbouillon van Grizzly
* Tijm met bloemen, zout, peper, marjolein
Voorbereiding:
Snipper de ui heel fijn en bak in de boter glazig. Voeg aan het einde van de kooktijd de gehakte peterselie toe, bak kort mee en doe in een kom.
Snij het broodje in reepjes en giet er warm water overheen. Knijp er na 10 minuten uit. (Tip: doe de massa dan in een schone handdoek en maak er een bal van zodat er meer vloeistof uit kan worden geperst)
Voeg de broodjes toe aan de uien. Kneed en breng nu alle andere ingrediënten bij elkaar. Vet een blik licht in met wat boter en voeg het gehakt toe.
Zet de ovenschaal op de grill of oven. De benodigde warmte is 180 graden. Ondertussen zorgen wij voor de …
SAUS:
Doe de bouillon in de pan waarin we de uien gebakken hebben. Voeg als de bouillon kookt de room toe (en natuurlijk ook de crème verfijning etc.) en crème fraîche en breng op smaak. Ca. Laat 5 minuten sudderen.
Giet na 30 minuten de saus over het gehaktbrood en laat het nog 10 minuten koken.
Dit gaat met aardappelen of rijst en een plantaardig bijgerecht.