Het belang van een eet dagboek

Iets dat je persé nodig hebt als je succesvol wilt afvallen, is een dagboek waarin je alles wat je eet opschrijft.Dat kan natuurlijk in een schrift, maar dan moet je zelf al je berekeningen maken of je je zakgeld (de hoeveelheid calorieën die je per dag mag hebben) al op hebt of dat je te veel eet. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een eetdagboek bijhouden succesvoller zijn in hun pogingen dan anderen die dat niet doen. Ik merk zelf dat als ik het een tijdje niet bijhoud, direct verval in oud gedrag. Mijn eetdagboek houdt me eerlijk en realistisch.

Hieronder een aantal mogelijke opties:

  • eetdagboek.nl
  • caloriecount.about.com (Engels)
  • sparkpeople.com (Engels)

Voor allemaal geldt dat je een account aan moet maken en dat je gegeven dus beschermd zijn. Houd er rekening mee dat eetdagboek.nl wel je accountnaam openbaar maakt met wat je al afgevallen bent. Caloriecount en Sparkpeople zijn echt afgesloten. Andere tips vind je ook op Belgische websites als gezondheid.be.

Calorie Count – analyse van wat je gegeten hebt

Deze dagboeken zullen automatisch je totaal aantal calorieën zakgeld veranderen terwijl je lichter wordt. Want als je minder zwaar bent heb je namelijk minder calorieën nodig. De suggesties die ik je doe zijn allemaal gratis. Nadeel van de engelstalige sites is dat je daar te maken hebt met amerikaanse productnamen en -merken die over het algemeen niet verkrijgbaar zijn in Nederland. Er staat wel een zeer uitgebreid assortiment algemene producten in dus het meeste dat je zoekt, kun je gewoon vinden. Je kunt echter altijd zelf je producten invoeren met de gegevens op de verpakking of met de gegevens van http://www.calorielijst.nl . Zelf heb ik veel ervaring met calorie count en sparkpeople en ben over beiden zeer te spreken. Caloriecount door zijn uitgebreide forum en de vele vrienden die ik daar gemaakt heb (wat hebben ze me gesteund toen ik het nodig had) en Sparkpeople doordat het invoeren zo eenvoudig is en lekker snel gaat.

Er zijn ook websites waar je een bepaald bedrag voor neer moet leggen. Ik heb die verder niet onderzocht maar ik verwacht dat deze je waarschijnlijk dezelfde tools geven als de gratis opties. Probeer gewoon eerst of een dergelijk hulpmiddel je bevalt, dan kun je altijd nog beslissen om ergens geld voor te betalen.

Tips om gezonder te eten
Soms lukt boodschappen doen en/of koken niet zelf. Het is dan lastig om toch elke dag een gezonde maaltijd te eten. Gelukkig zijn er – speciaal voor senioren – speciale maaltijdvoorzieningen die hier uitkomst bieden. Een maaltijdservice levert maaltijden aan huis. Soms warm (bekend als tafeltje dekje), maar vaak moeten de maaltijden nog worden opgewarmd in magnetron of oven. Dergelijke maaltijden voor ouderen worden steeds gezonder. Dat wil zeggen: ze worden bereid met verse ingrediënten en bevatten weinig zout en vet. Op de pagina Maaltijden aan huis – Warm eten bezorgen – Maaltijdservice België vind je een leverancier bij u in de buurt.