Het lekkerste lamsvlees op Griekse spiesjes

kebab

Wie al wel eens in Griekenland is geweest zal zeker bekend zijn met kebab. Een aan pinnen geregen kleine stukjes vlees die overheerlijk gekruid zijn. Ze worden geroosterd op houtskoolvuurtjes en de geur prikkelt dan ook al van verre in je neus. Je kunt kebab spiesjes serveren als voorgerechtje, een snack tussendoor bij de borrelplank of als hoofdmaaltijd samen met een heerlijke salade. Het geheim van de overheerlijke geur zit hem in de citroen. Lovely FLavours hielp ons aan het recept van dit voor velen favoriete gerecht.

Lamskebab Souvlakia

We geven hier een recept voor 4 personen. Houdt er rekening mee dat je ongeveer 2 uur kwijt bent aan inwerktijd van de marinade. Echter leert de ervaring ons, dat wanneer je de marinade langer laat intrekken dit het gerecht ten goede komt. 

  • 1 kg lamsvlees in blokken van ongeveer 4 cm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels verse thijm (of 2 theelepels gedroogde oregano)
  • 1 teentjes knoflook geperst
  • 6 laurierbladen
  • Een hele citroen in 4 voor bij het opdienen

Voor de marinade meng je het citroensap met olijfolie, de kruiden en het uitgeperste teentje knoflook. Pak een flinke plasticzak (bijv. Een 3 liter diepvrieszak) en doe hier het vlees en de marinade in. Je verkruimelt 2 laurierblaadjes en deze doe je ook in de zak erbij. Een paar keer flink ronddraaien en schudden met de zak zorgt ervoor dat de marinade goed verdeeld wordt.  Leg de zak met het vlees voor een periode van minimaal 2 uur in de koelkast om te marineren.

Pak 4 flinke metalen vleespennen en rijg op ieder een laurierblaadje en vervolgens de blokken gemarineerd lamsvlees. Je kunt de spiesen nogmaals insmeren met de overgebleven marinade. Verder rooster je het vlees op de bbq of onder een hete gril. In ongeveer 5 minuten zal het vlees wel gaar zijn. Serveer met de parten van de citroen.

Kennis maken met het Griekse leven

Voor veel Grieken is vlees een luxeproduct. Op Zakynthos bijvoorbeeld leven nog veel mensen van eigen land. Er wordt gegeten wat de moestuin oplevert, de olijfolie komt uit eigen boomgaard. Wil je kennis maken met dit Griekse leven op Zakynthos? Leeda’s Village biedt de perfecte plek om tot rust te komen, maar ook kennis te maken met het dagelijkse Griekse leven.