Hoe lang koken? Tips en baktijden van verschillende soorten vis

visje bakken

Als je wilt genieten van een heerlijk stukje vis, is het belangrijk om te weten hoe lang je het moet koken. Het koken van vis is immers niet zo eenvoudig als het lijkt. De kooktijd hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en dikte van de vis. Daarnaast kan de soort vis ook invloed hebben op de baktijd. In dit artikel bespreken we hoe lang je verschillende soorten vis moet koken en geven we enkele handige tips om de perfecte vis te bereiden.

Hoe lang koken?

Kooktijd van witvis

  • Kabeljauw: 8 tot 10 minuten
  • Schelvis: 6 tot 8 minuten
  • Heek: 6 tot 8 minuten
  • Roodbaars: 6 tot 8 minuten
  • Tong: 8 tot 10 minuten

Kooktijd van vette vis

  • Zalm: 10 tot 12 minuten
  • Makreel: 8 tot 10 minuten
  • Haring: 8 tot 10 minuten
  • Tonijn: 4 tot 6 minuten
  • Forel: 6 tot 8 minuten

Kooktijd van schaal- en schelpdieren

  • Mosselen: 5 tot 7 minuten
  • Gamba’s: 2 tot 3 minuten
  • Kreeft: 15 tot 20 minuten
  • Krab: 8 tot 10 minuten

Tips voor het koken van vis

  • Haal de vis op tijd uit de koelkast. Zo kan de vis op kamertemperatuur komen en gelijkmatiger gaar worden.
  • Gebruik voldoende water om de vis te koken. Hierdoor zal de temperatuur minder snel dalen wanneer je de vis toevoegt.
  • Breng het water aan de kook voordat je de vis toevoegt.
  • Gebruik een pan die groot genoeg is zodat de vis ruimte heeft om te garen.
  • Voeg zout en eventueel kruiden toe aan het water voor extra smaak.

Baktijden van verschillende soorten vis

Naast koken kun je vis ook bakken. Hieronder vind je de baktijden van verschillende soorten vis.

Baktijd van witvis

  • Kabeljauw: 10 tot 15 minuten
  • Schelvis: 10 tot 15 minuten
  • Heek: 10 tot 15 minuten
  • Roodbaars: 8 tot 10 minuten
  • Tong: 8 tot 10 minuten

Baktijd van vette vis

  • Zalm: 10 tot 12 minuten
  • Makreel: 10 tot 12 minuten
  • Haring: 6 tot 8 minuten
  • Tonijn: 4 tot 6 minuten
  • Forel: 8 tot 10 minuten

Baktijd van schaal- en schelpdieren

  • Mosselen: 5 tot 7 minuten
  • Gamba’s: 3 tot 5 minuten
  • Kreeft: 12 tot 15 minuten
  • Krab: 8 tot 10 minuten

Tips voor het bakken van vis

  • Laat de vis op kamertemperatuur komen voordat je hem gaat bakken. Hierdoor zal de vis gelijkmatiger garen en krijgt het een betere textuur.
  • Dep de vis droog voordat je hem gaat bakken. Hierdoor zal de vis beter bruinen en krijgt het een krokante korst.
  • Gebruik een anti-aanbakpan of voeg een beetje olie of boter toe aan de pan voordat je de vis gaat bakken. Hierdoor voorkom je dat de vis blijft plakken aan de pan.
  • Bak de vis op een middelhoog vuur. Zo voorkom je dat de vis verbrandt aan de buitenkant en nog rauw blijft van binnen.
  • Draai de vis halverwege de baktijd om. Hierdoor zal de vis gelijkmatiger garen aan beide kanten.