Klassieke Boterkoek

Klassieke Boterkoek

Een uitgebreid recept boterkoek: Klassieke Boterkoek. Het is zeker niet de snelst mogelijk variant van een zelf gemaakte boterkoek bakken, maar wel een heel lekker recept boterkoek. Voor wie echt even de tijd heeft en een echte, zelf bereide klassieke boterkoek wil maken – is dit echt een super recept.

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 pakje droge gist
  • 75 gram suiker
  • 75 gram gesmolten, afgekoelde boter
  • 1 pakje vanillesuiker
  • zout
  • 2,5 dl. lauwe melk

Voor de vulling van de boterkoek

  • 125 gram boter
  • 75 gram suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 50 gram gepelde, geschaafde amandelen

Recept

  • Zeef 500 gram bloem boven een grote mengkom
  • Meng 1 pakje gist hier goed doorheen
  • Voeg 75 gram suiker toe, plus 1 pakje vanillesuiker, wat zout, 2,5 dl. lauwe melk en 75 gram gesmolten boter
  • Roer het boterkoek mengel met de handmixer goed door elkaar, eerst op lage stand, als alles gemengd is nog 3 tot 5 minuten op de hoogste stand
  • Gebruik van de deeghaken van de mixer is hiervoor het gemakkelijkst
  • Zet hierna het boterkoek deeg weg op een warme plaats, om het te laten rijzen
  • Als het boterkoek deeg echt wat in volume is toegenomen, mix het dan nog eenmaal goed door met de mixer
  • Neem een bakblik en vet deze in met wat boter
  • Schep het deeg hierin over en strijk het glad
  • Voeg hierna de 125 gram boter voor de vulling in vlokken toe over het deeg
  • Meng de 75 gram suiker met het pakje vanillesuiker en strooi dit erover uit
  • Verdeel de amandelen hierover
  • Zet het boterkoek deeg nogmaals op een warme plaats weg om het nog iets te laten rijzen
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Bak de klassieke boterkoek gaar en goudbruin in ongeveer 15 tot 20 minuten