Populaire Turkse kruiden en specerijen

kruiden

Turkije ligt op het kruispunt van Europa, Azië en het Midden-Oosten en is lange tijd een centrum van handel geweest. Het was een belangrijke bestemming voor de kamelenkaravanen die over de Zijderoute trokken en goederen en specerijen naar het westen brachten.

Bezoek de specerijenbazaar van Istanbul en je zult zien waarom Turkije beroemd is om zijn specerijen. Stapels versgemalen specerijen staan in de gangpaden van deze historische bazaar en maken bezoekers enthousiast met hun aroma’s en kleuren.

Maar je hoeft niet in Istanbul te zijn om van de beste specerijen te genieten. Verse specerijen zijn overal te vinden, van de plaatselijke bazaars en markten tot de grootste supermarkten. In feite zijn de meeste specerijen die in de Turkse keuken worden gebruikt gemakkelijk te vinden, waar je ook bent. Kijk maar eens in de specerijenafdeling van uw favoriete supermarkt. Specerijen kopen kan tegenwoordig ook online.  

Moeilijker te vinden specerijen zoals nigellazaad en sumakpoeder zijn te vinden bij Turkse, Griekse en mediterrane kruideniers.

Gedroogde oregano

Oregano, of kekik (keh-KEEK’), is overal in het land te vinden en is erg populair in de Egeïsche en Zuidoostelijke regio’s. Gedroogde oregano wordt meestal gebruikt om vlees- en gevogeltegerechten, salades en soepen op smaak te brengen.

Oreganowater” wordt gemaakt van geweekte oreganobladeren en zou de maag kalmeren en helpen bij gewichtsverlies. Olijfolie wordt geïnfuseerd met verse oregano en gebruikt op salades en meer recent om brood in te dompelen.

Hete rode peper vlokken

De vurige rode pepervlokken, of ‘pül biberi’ (POOL bee-BEYR’-ee), zijn overvloedig aanwezig in het zuidoosten en worden over vrijwel alles gestrooid als garnering voor degenen die van heet houden. Het is een belangrijk ingrediënt in de meeste pittige gerechten, vooral vleesgerechten en soepen. Het wordt vaak rechtstreeks in het gehaktmengsel gekneed bij het maken van pittige versies van ‘köfte’ (koof-TH’), of gegrilde gehaktballen.

Munt

Munt, of ‘nane’ (NAH’- neh), wordt vers en gedroogd gebruikt in veel saladerecepten, maar ook bij vlees, gevogelte en vis. Het is ook een belangrijk ingrediënt in’Ezogelin’ (ez-oh-gel-EEN’) soep en populair als garnering om te strooien op ‘mant?’ (mahn-TUH’), een klassieke Turkse knoedel die lijkt op miniatuur ravioli.

Piment

Piment, of ‘yenibahar’ (yen-EE’ bah-HAR), is een belangrijke smaakmaker die in gemalen rundvlees wordt gekneed om ‘Lady’s Thigh’ gehaktballen te maken, of ‘kadın budu köfte (kah-dun BOO’-DOO’ kuf-TEH’). Het wordt ook gebruikt in vele versies van geurige rijstvulling voor gevulde wijnbladeren en andere gevulde en verpakte gerechten.

Kaneel

Kaneel is een favoriet aan de zoetere kant van de Turkse keuken. Het is verkrijgbaar als stokje en in poedervorm en wordt gebruikt in desserts, pudding, gebak en koekjes en gebakjes gevuld met fruit. Het is ook heerlijk om te strooien over ‘salep’ (SAH’-lep), een zoete, warme melk die net als warme chocolademelk wordt gedronken.

Komijn

Komijn, of kimyon (keem-YOHN’), wordt gebruikt om vleesgerechten te kruiden, vooral gemalen rundvlees, in sarma gerechten zoals gevulde collard greens, snijbiet, en gegrilde gehaktballen. Het wordt ook gebruikt om soepen op smaak te brengen en als garnering over vlees en stoofschotels gestrooid.

Tip: https://www.naturalspices.nl/komijnzaad-gemalen-djinten 

Sumak

Niet te verwarren met het gifsumak uit Noord-Amerika, sumak is een veelgebruikte specerij in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Wanneer het tot poeder wordt vermalen heeft het een mooie bordeauxrode tint en geeft het voedsel een licht pittige, citroenachtige smaak. In de Turkse keuken wordt sumakpoeder vooral gebruikt als garnering. Het wordt gestrooid op gegrild vlees, knoedels met yoghurt, en gemengd met uien om gesauteerde kalfslever te begeleiden.

Sesamzaadjes

Sesamzaad is niet echt een specerij, maar een zaadje. Sesamzaad wordt gebruikt om tahini of sesampasta te maken en om de bovenkant van veel soorten brood en gebak mee te bedekken. De beroemde Turkse broodring, simit (sih-MIHT’), is bedekt met sesamzaad en gebakken tot hij knapperig is.

Paprika

Het Turkse poeder van zoete rode pepers, of paprika, behoort tot de beste ter wereld. In de Turkse keuken wordt het gebruikt in veel soorten vlees-, gevogelte- en bonengerechten om kleur en smaak toe te voegen zonder de scherpte van zijn tegenhangers, de hete rode pepervlokken, en het hete gemalen peperpoeder. Het wordt ook gebruikt als garnering voor soepen, stoofschotels, vlees en gevogelte.