Zuurkoolschotel uit de oven

Zuurkool

Mijn favoriete stamppot, of eigen meer een ovenschotel, en met zo’n heerlijke knapperige korst
uit de oven een regelrecht feest!En dat zal dan ook echt iedereen zeggen in ons gezin.

Kook voor vier personen 1,5 kilo aardappelen in kippenbouillon. Maak er een goede puree van door de aardappeltjes te mixen met wat melk, klontje roomboter en flink wat nootmuskaat.

Ondertussen staat de zuurkoolstamppot (vers of uit een pak) te pruttelen met wat magere spekjes, een scheut room en met een flinke bodem water.

Het vlees (hoewel je er ook prima hachee bij kunt eten) maak je als volgt. Braad 500 gram rundergehakt rul aan met zout en peper naar smaak. Zorg dat het vlees lekker bruin wordt dat komt de smaak van de jus ten goede.
Voeg paprikapoeder toe, twee eetlepels voorgebakken uitjes (je mag ook vers gebakken uitjes verkiezen), het sap van een geperste sinaasappel, beetje bruine suiker, flinke theelepel sambal badjak,

klein scheutje ketjap en een flinke scheut ketjap. Het lijkt een ‘’drukke’’ combinatie, maar het is heerlijk, proef maar! Op smaak afmaken met een of meerdere van de ingrediënten. Zorg dat de vleesprut redelijk ‘’nat’’ blijft!

Zet de oven aan op 180 graden.

Vul een ovenschaal met eerst de laag zuurkool, dan de vleesprut en vervolgens de aardappelpuree. Beetje boter over de puree, en dan goudbruin bakken in ongeveer een half uur tot drie kwartier.

Goed glas witte wijn erbij en een dikke bonbon bij de koffie. (om de zure smaak weg te werken)

Natuurlijk kun je de aardappelen ook vervangen door bijvoorbeeld pastinaak, want dat is och eigenlijk de knol die van oorsprong in dit soort gerechten thuis hoort. Helaas is deze knol wat uit de mode geraakt waardoor niet iedere supermarkt de knol verkoopt, en de knol zelfs bij de echter groenteboer steeds moeilijker te vinden is. Toch echt eens proberen want het geeft een andere smaak aan het gerecht.